Vi firar 15 år!
I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag.
Här är en intervju med Johan Eklöf, om att vara ett komplement till och samarbeta med föreningar.
När Johan Eklöf började jobba på Svenska Fotbollsakademin år 2012 samarbetade SvFA med ett par olika föreningar i Stockholm. Knappt tio år senare har SvFA nu nått ut till hundratals föreningar runt om i landet och i skrivande stund finns runt 50 st aktiva föreningssamarbeten. Johan har varit en stor del av de växande och mer omfattande samarbetena.
Hur skulle du beskriva den resa som SvFA gjort sedan du började jobba här?
Innan jag började på SvFA var jag anställd i Rågsveds IF som kanslichef och sportchef i tio år, utöver det var jag tränare i både ungdoms- herr- och damlag i föreningen i ytterligare åtta år. Efter en otroligt rolig men krävande tid i föreningen klev jag vidare till SvFA och tog då med mig både erfarenhet, insikter och idéer kring hur man som utbildande aktör skulle kunna stötta föreningar i den dagliga verksamheten. När jag anställdes på SvFA arbetades det med ett fåtal samarbeten. idag har vi ett 50-tal aktiva föreningssamarbeten som vi arbetar löpande med.
Innan tiden på SvFA var Johan tränare, lagledare, sportchef och allt däremellan i Rågsveds IF. Vad tog du med dig från din tid i Rågsveds IF?
När man jobbar i en något mindre förening tvingas och utmanas man till att tänka brett, vara kreativ och lära sig många olika områden. Efter så många år i föreningslivet så anser jag att jag kan en hel del om de förutsättningar och utmaningar som finns – och inte minst att föreningar ser väldigt olika ut. Det gör att behoven är helt olika. Idag är mitt huvudsakliga område försäljning och föreningssamarbeten och här har jag haft stor nytta av alla år inom fotbollen och det nätverk jag byggt upp.
Hur utvecklades de föreningssamarbeten som SvFA idag erbjuder?
Jag och Mathias som idag är VD för SvFA satte oss ner 2012 och började kika på modeller där vi minimerar föreningarnas arbete men ökar den sportsliga delen utan att det kostar föreningen massa pengar. Det har varit ett lyckat koncept som det kontinuerligt slipas på för att vi ska bli ännu bättre.
Inom vilka områden i en förening kan SvFA bidra mest?
Genom ledarutbildning och våra camper, det är där kunskapen hos oss når flest deltagare. En ledarutbildning med 25 ledare som i sin tur tränar 20 spelare gör ju indirekt att 500 personer tar del av kunskapen. Dessutom har vi svart bälte i att träna barn och ungdomar då vi utöver en otroligt kunnig utbildningsansvarig också har ett oändligt antal utbildningstimmar på planen, bara under kontorstaket finns sammantaget 80 år på fotbollsplanen där vi själva arbetat med, och utbildat, olika spelare. Vår breda kompetens i kombination med att vi tränat allt från landslagsspelare till yttersta bredd gör att vi är långt fram på marknaden. Jag tycker att vi har i den klart bästa utbildningen för ledare, jag kan till och med sträcka mig till att säga att jag tycker att det är synd att inte fler föreningar hakar på vår utbildning då den är något alla ungdomstränare borde få möjlighet att gå.
Vad anser du är det allra bästa med att jobba på SvFA?
Det finns jättemånga saker som är positiva, vad som är absolut bäst är svårt att säga. Det dagliga arbetet med kompetenta kollegor är så klart en stor anledning, att hela tiden känna att man utvecklas. Jag trivs också väldigt bra bland folk ute i verksamheten när man får träffa en mängd olika barn, alla med ett gemensamt intresse, att bli bättre i fotboll. Att dessutom se återkommande kunder komma tillbaka och se att deras utveckling gått framåt är så klart oerhört givande. En viktig aspekt för mig är att vi inte bara förvaltar ett varumärke utan att vi är kreativa och nyfikna på att utveckla företaget.