Vi firar 15 år!
I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag.
Här är en intervju med Anton Gustafsson, instruktör på Svenska Fotbollsakademin från 2014.
Anton Gustafsson flyttade till Stockholm 2014 för att studera till idrottslärare på GIH. Samtidigt kickstartade han sin tränarkarriär hos Svenska Fotbollsakademin där han snabbt utvecklades till en skicklig och väldigt uppskattad tränare. Åren hos SvFA innehöll tusentals träningstimmar i form av camper, lagträningar, ledarutbildningar och skolpass. Allt parallellt med sin egen skolgång på GIH. Hur hann han egentligen med allt och hur var det att kombinera tränaryrket med studier? Dessutom berättar han vad som bidrog till den snabba utvecklingen som tränare på SvFA och hur det hjälpt honom i det nya yrkeslivet som idrottslärare och numera även som tränare i BP.
Hur var det att kombinera jobbet som SvFA-instruktör med plugg, inget som blev lidande?
När det gäller att arbeta och plugga samtidigt som ung student och människa måste man planera och strukturera livet. Jag lät aldrig skolan eller jobbet bli ett hinder, det var givande och roligt båda två och det fick man energi av.
Vad innebar det för dig som tränare att få din utbildning via SvFA?
Otroligt mycket! Att få arbeta nära Ali, Mathias och Kenneth, att de utbildade och såg min kapacitet har gjort mig till den tränaren jag är idag känns hedrande. Sen är det viktigt att tro på sin egna idé och våga köra sitt race.
Vilka egenskaper som du utvecklat som tränare har du även haft nytta av i yrkeslivet?
Arbetar idag som idrottslärare kombinerat med att jag tränar Brommapojkarnas 09-1 och det är två olika världar. Det gäller i grunden att kunna bemöta människor på ett bra sätt och få dom att förstå vad de ska utveckla. Det jag utvecklat mest på SvFA var att kunna möta alla typer av fotbollsspelare. Allt från 7 åringar som gör sin första träning till Simon Tibbling, Viktor Gyökeres och Anna Oscarsson som är proffs och att få dem att utvecklas.
Vad skulle du säga är det viktigaste för att bli en duktig barn- och ungdomstränare?
Stå på plan!!!! Gör massa med träningar, testa dig fram, tro på dina idéer och ha inte för bråttom. Man är inte redo att ta ett akademilag efter 1 år som tränare. Låt det ta tid. Ta in information, utvecklas och analysera vad som gjorts bra kontra mindre bra.
Sammanfatta din tid hos SvFA med en mening.
Ett minne för livet och otroligt hedrande att ha varit chefsinstruktör på detta företag.