Vi firar 15 år!
I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag.
Här är en intervju med Ali Amini, utbildningsansvarig på SvFA. Om ledarutbildningar, ingrodda sanningar, kraften i fotbollens egenvärde och mycket mer.
Hur gör vi barn- och ungdomsträningen – som ofta leds av föräldrar rolig, utvecklande och stimulerande? Sedan Ali Amini började jobba på SvFA år 2014 har siktet varit inställt på just det. Att ta fram ledarutbildningar som verkligen gör skillnad för ledarna, och i förlängningen även spelarna, ute i föreningarna.
Ali, hur har tankarna gått när du har tagit fram de utbildningar som finns idag?
Vi har analyserat målgruppen som står på plan – det vill säga föräldratränare – och identifierat att det finns ett skriande behov av stöd i det operativa tränarskapet. Vi träffar fina ledare med en sund värdegrund, vilket självklart är viktigast, men som ofta känner att de brister i att organisera och anpassa barnträning på ett effektivt och varierat sätt. Vi ser också att många föräldratränare påverkas starkt av trender vilket vi vill motverka. Att följa minsta motståndets väg är generellt inget bra tillvägagångssätt i utbildning. Här försöker vi ge tränarna mandat att bygga en stark träningskultur i sin grupp och tillfredsställa behovet av kompetens.
Finns det något moment i tränarutbildningarna som du brinner extra mycket för?
Utan tvekan den praktiska delen. Dels därför att det är värdefullt att som barntränare ”utsätta sig” sig för att bli tränad, dels för att det enbart är genom praktiken som lärandet kommer att fästa fullt ut men framför allt är det helt enkelt otroligt roligt att se föräldratränarna svettas, tacklas, kämpa och glädjas åt mål. Ofta kan ett roligt och givande praktikpass vara helt avgörande för att hitta inspiration och ork till att fortsätta sin tränargärning.
Vad vill du att ledarna som gått utbildningarna ska känna efter avslutad utbildning?
Jag vill att de initialt ska revidera några ingrodda sanningar. Dålig träningskultur går tyvärr i arv, därför måste vi våga bryta av och göra förändringar. Idag får vi inte kompromissa med allsidighet och aktivitetsgrad i träning. Efter avslutad utbildning vill jag att de ska känna att de har fått med sig konkreta verktyg i sitt tränarskap som de kan använda under nästkommande träning med laget. Små justeringar kan ge enorm effekt i spelarnas utveckling och upplevelse av träningspasset.
Ditt bästa tips för att lyckas behålla så många spelare så länge som möjligt i laget?
Investera i verksamhetens kvalitet och gör det tidigt! Fotbollen besitter fantastiska mervärden. Den främjar folkhälsa, bär på en enorm integrationspotential och stärker demokratin. Men för att komma åt dessa mervärden måste fotbollens egenvärde stå i centrum. När barn lär och utvecklas har de roligt. När de har roligt blir de kvar inom fotbollen. Det gäller alltså att inte gå på myten om att lusten kommer före lärandet; lusten kommer av lärandet.
Finns det slutligen något budskap du vill skicka till föräldratränare som känner sig stressade?
Ja, känn lugnet när det kommer till övningsbank. Jobba hellre med ett fåtal väl fungerande organisationer och variera istället innehåll och lärandemål i dessa. Spela mycket, men spela i små numerärer i intervallform för att maximera intensiteten i spelet.