Vi firar 15 år!
I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag.
Här är en intervju med Emil Stenqvist, instruktör på Svenska Fotbollsakademin sedan 2013.
Emil Stenqvist kom till Svenska Fotbollsakademin för snart nio år sedan, då med ett CV som gapade relativt tomt på tidigare tränaruppdrag. Men han kom in med en stark vilja att utvecklas och i takt med fler och fler timmar på planen utvecklade han snabbt sitt ledarskap och blev en skicklig instruktör. Ju mer erfaren och trygg Emil blev i sin roll som tränare började han triggas av utmaningen att träna de allra yngsta spelarna. Idag är han en väldigt uppskattad och kompetent tränare för knattelag och har även varit med och startat upp en egen ungdomsverksamhet i Kransen United, vid sidan av uppdraget som SvFA-tränare.
Vi kollade med Emil vad som krävs för att lyckas som knattetränare och hur vi får ännu fler skickliga tränare till de allra yngsta spelarna som precis har börjat sin fotbollsresa.
Emil, Vad är det allra bästa med att träna barn i fotboll?
Att man har möjlighet att lära de unga spelarna färdigheter och sedan se dom utvecklas är nog det allra bästa. Jag gillar även det faktum att man som ledare kan bidra till ett positiv sammanhang för unga.
Vad är det viktigaste att tänka på som tränare för att ge de yngsta en bra start på sin resa som fotbollsspelare?
Jag tror det är viktigt att man kommer ihåg att det ska vara kul att vara med på träningen du håller. Att ens egen ambition inte slår över i negativitet om det är så att ens spelare inte lyckas med det du försöker lära dom.
Vad krävs för att bli en duktig tränare i dessa åldrar?
En stor portion tålamod krävs ofta. Ett tydligt ledarskap är viktigt. Och att på detaljnivå veta vad, i vilken ordning och hur mycket åt gången du ska instruera för att ge spelarna förutsättningar att lyckas lära sig.
Hur ska vi få fram ännu fler skickliga och utbildade tränare i de tidiga fotbollsåren?
Det är på sätt och vis ett lite tråkigt svar men jag tror på fler betalda tjänster som ungdomstränare även i breddföreningar. Det tror jag skulle ge möjligheten för fler att kunna lägga ner den tid och tillgivenhet som krävs för att bli en skicklig ledare. Att prioritera resurser på de yngre lagen tror jag skulle få fler tränare att verkligen vilja stanna kvar och utvecklas inom det segmentet snarare än att sträva uppåt i åldrarna.
Vilka egenskaper som tränare har du utvecklat allra mest under dina år på SvFA?
Jag hade inte så stor ledarerfarenhet när jag började på SvFA, så jag har akademin att tacka för oerhört mycket av mitt kunnande idag. Allt från övningsdesign, improvisation, tekniska detaljer, progressioner, nivåanpassning, individuell träning till långsiktigt tänkande med samma grupp över tid. Jag skulle rekommendera alla som vill lära sig om fotbollsträning att jobba på SvFA om chansen finns. Tar man sig an uppdraget på rätt sätt finns det en stor chans att man kan utvecklas oerhört mycket som tränare.