Vi firar 15 år!

I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag.

Här är en intervju med Simon Tibbling som tränat med Svenska Fotbollsakademin sedan 13 års ålder.

När Simon Tibbling var 13 år vann han en plats på camp hos Svenska Fotbollsakademin. Sedan dess har han tränat. Och tränat. Och tränat. På camper och i sina lag. Med kompisar och med SvFA-tränare. Hemma i trädgården och med Bayern München. Som proffs i Holland och som proffs i Danmark. Är det någon som har koll på vad det innebär att träna extra så är det Simon. 

Simon Tibbling har tagit vägen från Grödinge SK via BP och Djurgårdens IF till det stora utlandsäventyret i Danmark och nu i Holland. Resan har präglats av en enorm träningsvilja där Simon varit väldigt mån om att driva sin egen utveckling.

Svenska Fotbollsakademin har haft äran att arbeta med Simon sedan 13 års ålder där han har gått på camper, provspelat med Bayern München och framför allt tränat extra individuellt. Och tränat. Och tränat…

Vi kollar med Simon vad SvFA betyder för honom, hur träningskulturen skiljer sig åt i Danmark respektive Holland och hur den individuella träningen hjälpt honom. Dessutom kollar vi hur det egentligen ligger till med campryktet som florerar, dvs att han inte förlorat en enda turneringsmatch på camp. Kan det verkligen stämma?

Simon vid sin bil som ständigt är lastad med det allra mest väsentliga – en bollsäck och ett ombyte träningskläder.

Simon, på vilket sätt hjälpte SvFA dig när du var yngre?

SvFA har hjälp mig otroligt mycket! Jag hade turen att börja jobba med SvFA när jag var 13 år gammal. Så i år är det 14 året som vi går in på tillsammans. Jag hade aldrig blivit den fotbollsspelaren och person idag utan den professionella hjälpen jag fått av SvFA.

Vilka delar i träningen fick du hjälp med?

Först och främst hjälpte de mig med den individuella träningen. Jag har fått hjälp med allt från att utveckla min tekniska förmåga till att se helheten i det taktiska på planen. Vid sidan av planen har jag fått mycket hjälp i hur jag tränar explosivitet, styrketräning och återhämtning. Samt den mentala biten att alltid vilja bli bättre och lära sig att hantera framgång och motgång.

Hur skiljer sig din individuella träning idag som proffs i Holland jämfört med när du var yngre och tränade extra?

Den individuella träningen i Holland påminner mycket om det vi gjorde med SvFA när jag var yngre. Mycket fokus på tekniska färdigheter som att ha en bra första touch, kunna vända, dribbla och passa. Men även längre passningar och avslut. För min egen del så är det klart att själva mängden av träningen har minskat mot när jag var ungdomsspelare. Det är betydligt fler matcher nu än det var då. Men mycket av samma färdigheter som jag tränade när jag var ung gör jag fortfarande men i andra typer av former och intensitet.

Vilka färdigheter har du utvecklat mest genom att träna individuellt?

Skulle säga de tekniska egenskaperna som att dribbla, driva boll, vända, passa och skjuta är de egenskaper jag förbättrat mest med hjälp av individuell träning. Men även styrka, kondition och explosivitet.

Största skillnaderna på träning i Danmark och Holland jämfört med Sverige?

I Holland är det väldigt mycket fokus på passningspel/positionsspel och att ha en bra första touch. Man är också betydligt mer man-man inriktade i sin träning. I Danmark var det väldigt mycket fysisk träning med boll och man tränar väldigt mycket på omställningar och att vara bra på små ytor. I Sverige skulle jag säga att vi tränar väldigt mycket taktiskt. Mycket isolerade anfalls- och försvarsituationer.

Vad betyder SvFA för dig idag?

SvFA är även idag ett väldigt viktigt hjälpmedel för mig på samma sätt som de alltid varit, genom alla år. Nu går det ju tyvärr inte att träna lika mycket tillsammans som förut, men de finns alltid där när det behövs och går. Jag är jättetacksam för all hjälp jag fått genom åren och hoppas på samma fortsättning genom hela min karriär.

Till slut måste vi också gå till botten med ryktet som florerat runt camperna. Stämmer det verkligen att du inte förlorade en enda turneringsmatch på SvFA-camperna?

Haha jag vann faktiskt alla camper tillslut! Men jag förlorade en enskild gruppspels-match en gång när Patrik ”Bjärred” Andersson stod i mål för ett lag. Det tog hårt på mig!

Läs fler intervjuer här

SvFA-resan med Simon Tibbling 2008

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med Simon Tibbling som tränat med Svenska Fotbollsakademin sedan 13 års...

SvFA-resan med Jonathan Israelsson 2009

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med Jonathan Israelsson som jobbade som instruktör på Svenska...

SvFA-resan med Peter Wennberg 2007

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här kollar vi läget med Peter Wennberg, som var en av de första anställda instruktörerna 2007. Året...

SvFA-resan med Kenneth Öberg 2006

Svenska Fotbollsakademin firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Först ut är premiäråret 2006 och Kenneth Öberg.