Vi firar 15 år!

I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag.

Här är en intervju med Jonathan Israelsson som jobbade som instruktör på Svenska Fotbollsakademin

Jonathan Israelson var 20 år när han lockades av möjligheten att arbeta som tränare på Svenska Fotbollsakademin. Han såg en möjlighet att vara del av ett spännande projekt, arbeta med något han älskar och samtidigt lära sig en massa under resans gång. Efter några lärorika år och massor av erfarenheter senare valde Jonathan att satsa på en annan karriär. Idag är han VD på Delikatesskungen och berättar om tiden på SvFA, aha-upplevelser och framförallt om ledarskap på och vid sidan av fotbollsplanen.

 

Vad var det som lockade dig med att jobba som instruktör på SvFA? 

Det som lockade var något helt nytt. Jag hade varit i Djurgården både som spelare och ledare under tiden då DIF skulle ta sig an ”manualen”. Detta kändes som ett liknande projekt där man kunde få vara med och utveckla spelare som skulle få spela framtidens fotboll. Utöver det var det ju en hel del namn inom organisationen som lockade att få arbeta med och lära sig av. Då trodde man väl främst som tränare men ju äldre man blivit har man märkt att många av dessa hade både positiva och negativa ledaregenskaper som jag nog försökt att ta med mig under resten av livet. Ali som fortfarande är kvar är nog en av dem jag oftast vänder mig till när jag vill diskutera ledarskapsfrågor i mitt nuvarande liv. Inte alltid vi tycker lika men jag kan ändå få en annan input.

Det var sådant som var så otroligt häftigt redan då. Att sitta ute i konferensrummet i Björknäs Centrum och få lyssna på de som varit med lite längre så som Mattias Eriksson, Raoul Cannerfelt eller Putte Carlsson om hur de såg på utveckling, matchning, träning och ledarskap. Tror man inte förstod då hur givande det var.

 

Vilka delar i ditt ledarskap utvecklades av att jobba som instruktör? 

Väldigt mycket i mitt ledarskap kommer från nog från fotbollen. Jag kom in relativt ung (Paul Lindholm som också jobbat lite för SvFA sa till mig som 18-åring att du blir nog en hyfsad spelare men du kan bli en jävligt bra tränare. Oklart om han fick rätt.) Det man fick göra som tränare/instruktör var att dels forma ett ledarskap som man trodde stenhårt på då. Vissa av de sakerna skulle man aldrig göra idag men det är väl också sådant som gör att man utvecklas och får erfarenhet. Saker jag gjorde som 20 årig tränare på Boovallen kanske man inte skulle göra idag och med det sagt så var det inte fel där och då. Den största utvecklingen jag fick av mitt tränarskap var nog att gå från killfotboll till att få jobba med tjejer och damer. Då fick man jobba på ett helt annat sätt och testa helt andra delar i sitt ledarskap. Jag fick en fantastisk grupp tjejer som ville träna fotboll och bli bättre men man fick lägga till mjuka delar i sitt ledarskap som jag nog hade haft mycket nytta av redan när jag tränade killar.

 

Du valde sedan en annan karriär. Har dina erfarenheter av att leda andra på fotbollsplanen hjälpt i yrkeslivet? 

Just förändringen mellan killar och tjejer har nog givit mig den stora aha-upplevelsen inom ledarskap. Alla är olika och behöver ledarskap på sitt sätt, oavsett kön, ursprung eller kunskap. Idag har jag ett gäng anställda med helt olika sätt de vill bli styrda och ledda på. På samma sätt som man behöver få alla spelare i ett lag att nå samma mål måste vi på Delikatesskungen nå mot samma mål. Vägen dit kan dock se annorlunda ut beroende på vem som ska göra vad. Det är något jag började lära mig på planen och framför allt med tjejerna. Vissa gillar tydligare ledarskap medan andra gillar mer vägledande och ibland till och med bli serverade med svaret. Som tränare inom SvFA hade jag nog rätt mycket svar trodde jag själv och fattade nog sent som tränare att vägledning kan vara rätt men svaret kan ibland finnas inom gruppen. Jag har nog också förstått och vill leva efter tillit på att alla gör vad man ska, man behöver nog inte alltid styra med joystick som jag kan ha gjort under mina första år i SvFA. Det är sådant jag har fått fram genom diskussioner med fotbollstränare. Tror att fler fotbollstränare skulle bli riktigt vassa inom näringslivet. Min koncern-VD Daniel Kaplan (även han med ett förflutet inom SvFA) är ett utomordentligt exempel på hur ledarskap från fotbollen kan ge enorm framgång inom näringslivet

 

Vad kännetecknar en bra ledare enligt dig?  

En bra ledare för mig försöker ha lyhördhet hos sin grupp. Jag tror att det och tålamod gör att man får med sig gruppen och skapar ett förtroende hos gruppen/laget eller föreningen. Det är även nog de två delarna i mitt ledarskap jag behöver jobba mest med.

Läs fler intervjuer här

SvFA-resan med Simon Tibbling 2008

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med Simon Tibbling som tränat med Svenska Fotbollsakademin sedan 13 års...

SvFA-resan med Jonathan Israelsson 2009

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med Jonathan Israelsson som jobbade som instruktör på Svenska...

SvFA-resan med Peter Wennberg 2007

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här kollar vi läget med Peter Wennberg, som var en av de första anställda instruktörerna 2007. Året...

SvFA-resan med Kenneth Öberg 2006

Svenska Fotbollsakademin firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Först ut är premiäråret 2006 och Kenneth Öberg.