Vi firar 15 år!

I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag.

Här är en intervju med BP:s tränare Andreas Engelmark som via sina erfarenheter på Svenska Fotbollsakademin lade grunden för en framgångsrik tränarkarriär.

Andreas Engelmark har onekligen haft en spännande resa som tränare och den verkar ändå bara ha börjat. I år ska han leda BP:s herrlag till en återkomst i Superettan. Dessförinnan har han tränat några av världens bästa damfotbollsspelare i Tyresö. Han har även hunnit korsa Atlanten för ett tränaräventyr i MLS med Columbus Crew.

Men det var hos Svenska Fotbollsakademin som tränarkarriären började ta fart. Vi kollade med Andreas vad tiden på SvFA har betytt för honom och vad han har lärt sig under resans gång. 

 

Vad var det som gjorde att du sökte dig till Svenska Fotbollsakademin? 

Jag sökte mig till SvFA för att utvecklas. Jag hade länge tränat ett lag i Ängby IF och kände att jag behövde input från andra och lära mig av mer erfarna tränare. Sen fanns också ambitionen att arbeta med fotboll på heltid vilket jag såg som en möjlighet hos SvFA.

Vilken betydelse hade tiden på SvFA på din resa från ung tränare i Ängby IF till att sedermera hamna i BP, bli akademichef, tränare i MLS-klubb och nu tränare för BPs A-lag?

Under min tid hos SvFA så lärde jag mig mycket från tränare med större erfarenhet än mig. Jag började gå in mycket mer i detalj och ställa högre krav på utförandet hos spelaren. Under denna tid blev jag mer sorterad i mitt tänk och fick referenser från en högre nivå. Nu jobbade jag med flertalet ungdomslandslagsspelare. När jag kände att jag hanterade det gjorde det mig säkrare när jag började jobba för BP.

Genom SvFA:s samarbete med Tyresö FF:s stjärnspäckade damlag fick jag möjlighet att jobba med några av världens bästa spelare. Att jobba med spelare som Marta, Vero Boquete och Caroline Seger ställde höga krav på mig och den tiden var mycket utvecklande.

De processerna har gjort att jag stått starkare när jag sen testat nya utmaningar som att flytta till MLS-klubben Columbus Crew.

Vad i ditt tränar-/instruktörskap utvecklades mest under tiden på SvFA?

Att hitta detaljer att förbättra hos spelaren. I det tekniska utförandet och beslutsfattande, samt hur de hör ihop.

Har du några tips till unga tränare med höga ambitioner?  

Att ha tålamod. Bli bättre varje dag. Det viktiga är inte att snabbt nå högt eller synas mest på sociala medier. Det viktiga är att hela tiden ödmjukt utvecklas. Lyssna på de runt omkring dig, och bygg samtidigt din filosofi.

Läs fler intervjuer här

SvFA-resan med Simon Tibbling 2008

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med Simon Tibbling som tränat med Svenska Fotbollsakademin sedan 13 års...

SvFA-resan med Jonathan Israelsson 2009

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med Jonathan Israelsson som jobbade som instruktör på Svenska...

SvFA-resan med Andreas Engelmark 2010

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med BP:s tränare Andreas Engelmark som via sina erfarenheter på Svenska...

SvFA-resan med Kim Bergstrand 2011

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här är en intervju med Djurgårdens IF:s tränare Kim Bergstrand som var ansvarig för ledarutbildning...

SvFA-resan med Peter Wennberg 2007

Vi firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Här kollar vi läget med Peter Wennberg, som var en av de första anställda instruktörerna 2007. Året...

SvFA-resan med Kenneth Öberg 2006

Svenska Fotbollsakademin firar 15 år! I den här intervjuserien ser vi tillbaka på de händelserika åren och träffar människor som på olika sätt varit med och format SvFA till det man är idag. Först ut är premiäråret 2006 och Kenneth Öberg.