Fryshuset i samarbete med Svenska Fotbollsakademin

”Öppnar fler dörrar för unga i Järva”

Från och med hösten 2020 kommer elever i åk 7–9 på Fryshuset grundskola västra att kunna välja fotboll som del av sin utbildning. Förhoppningen är både att få elever att stanna i närområdet, ge dem kvalitativ träning samt att ge unga i Järva en utbildning som kan ta dem vidare.

Eleverna som deltar i utbildningen på högstadiet kommer att träna två pass i veckan med inriktning på färdigheter, med individens utveckling i centrum.

– Vi ser otroligt mycket fram emot att arbeta med ungdomar i Husby, ett område vi tidigare inte varit verksamma i. En spelare som söker sig till årskurs 7 kommer under sina tre år på Fryshuset i Husby få över 300 timmar extra fotbollsträning på schemat i kombination med en bra utbildning, säger Johan Eklöf på Svenska Fotbollsakademin.

Utbildningsprogrammet startar under hösten 2020.

Yazmine Nour Josander är skolchef på Fryshuset och ser fram emot det nya samarbetet:

– Fryshusets vision är att göra det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen. Vi är därför glada och stolta över vårt nya samarbete med Svenska Fotbollsakademin då vi vet att fotbollen enar människor, oavsett bakgrund. Samarbetet känns både roligt och betydelsefullt då eleverna ges de bästa förutsättningarna för att nå framgång med både studier och sin passion – fotbollen. Detta öppnar upp ytterligare dörrar för unga i Järva, säger Yazmine.

Utöver den fotbollsutbildande delen för högstadiet i Husby så består även samarbetet av ett lärlingsprogram för gymnasieelever i åk 3 och unga vuxna i Järvaområdet.

Elever från Fryshusets gymnasium i Hammarby och Järvaungdomar kommer att erbjudas instruktörsutbildning hos Svenska Fotbollsakademin. Utbildningen kommer ge unga människor värdefulla erfarenheter att ta med sig in i sitt framtida yrkesliv. Förhoppningen är att det kan ge arbetstillfällen i någon av Svenska Fotbollsakademins verksamhetsområden.

– Att kunna erbjuda unga vuxna möjlighet till arbete är så klart både glädjande och viktigt ur ett samhällsperspektiv. Det visar att vi vill mycket med vårt samarbete och vi hoppas självklart att det här bara är början på något större, säger Johan Eklöf.

För frågor, kontakta:

Johan Eklöf, Svenska fotbollsakademin, 076 536 31 05, johan@svfa.se

Yazmine Nour Josander, skolchef Fryshuset, 076 001 08 01, yazmine.nour-josander@fryshuset.se