För många föreningar är det en övermäktig uppgift att erbjuda målvaktsträning parallellt med övrig spelarutbildning, speciellt för ideella föräldratränare. Med denna bakgrund har vi gjort en större satsning på målvaktsspecifik träning under våren. Vi kollar läget med Erik Singer, som sedan 1 mars är ny målvaktsansvarig på Svenska Fotbollsakademin.

 

Erik, berätta mer om SvFA:s syn på målvaktsträning
I vårt koncept Skills and Play ser vi fotboll som en teknikidrott och detta gäller i allra högsta grad även målvakten. Vårt målvaktskoncept består av individuell teknisk och taktisk färdighetsträning. Vi tror att en målvakt som är trygg i de tekniska utförandena även kommer fatta bättre beslut, göra färre misstag och vara en stor tillgång i lagets försvars- och anfallsspel. Som all utförandeträning är det viktigt att kontinuerligt repetera och förfina redan inlärda tekniker samt att sättas i många matchlika situationer där målvaktens utförande och beslutsfattande utmanas

Hur går tankarna när träningsinnehållet under en camp eller clinic planeras?
Naturligtvis ligger tyngdpunken på målvaktens försvarsspel där vi fokuserar på grundläggande tekniker och vanliga situationer som målvakten hamnar i under match. Vi kommer även fokusera på andra delar av målvaktens spel, såsom målvaktens anfallsspel och spelet med fötterna samt arbeta med målvaktens kommunikativa roll och mentala inställning.

Vilka möjligheter finns det till målvaktsträning framöver?
Då resursen målvaktstränare saknas i många föreningar vill vi på SvFA erbjuda föreningar och individuella målvakter kontinuerlig målvaktsträning. Under våren har vi flera uppdrag i föreningar som valt att erbjuda målvakter ur utvalda åldersgrupper målvaktsspecifik träning.
Dessutom kommer vi erbjuda flera camper och clinics under våren och sommaren som är öppna för målvakter från alla föreningar.

 

Säkra en plats till någon av våra camper och clinics nedan eller hör av er till Erik om ni är intresserade av att veta mer om vad vi kan erbjuda just dig eller ditt lag.