Campubudet är stort för tillfället. Påsklovet närmar sig med stormsteg och även sommarens camper är öppna för anmälan på hemsidan
Ali Amini, ansvarig för utbildning och träningsinnehåll berättar om kommande camper och hur det går till när han planerar ett campprogram.

Först och främst. Hur går dina tankar när du planerar en camp?

– Camperna innehåller över 4 timmar effektiv träningstid per dag, vilket innebär otroliga möjligheter till lärande men det gäller även att pulsera träningsinnehållet för att spelarna ska orka ta till sig all träning. Ambitionen är att skapa rolig, energirik och fartfylld träning där spelarna ständigt utmanas på nya sätt och upplever att de lär sig något nytt. Nyckeln är att kombinera utförandeträning av färdigheter med spelträning i varierade former och i olika progressioner. Genom att göra snabba skiften mellan färdigheter och spel kan vi bygga kontext för spelarna och skapa förståelse för värdet av träningen.

 

Flera av camperna utgår från olika världslag och världsspelare. Till exempel Champions Camp och Womens World Cup Camp.
Vad är tanken bakom detta?

– Helt enkelt för att vi vill skapa sammanhang och igenkänning hos spelarna på camperna. Vi når ett djupare lärande hos barnen när vi har lyckats måla en beskrivande bild, och koppla den träning vi utför till spelet, världslagen och världsspelarna. Dessutom är vi övertygade om att det ger en roligare upplevelse för barnen att träna på en fint eller ett skott som de sett utföras av världsspelarna.

 

Påsklovet är mindre än en månad bort. Temat för påskens camper är Champions Camp. Vad kan spelarna vänta sig?

– Det kommer bli en vecka med fokus på skotträning. Dels i form av tekniskt utförande och tillslagsträning men även taktiskt målskytte i olika spelsituationer, vinklar, avstånd och spelformer.
Träningen utgår från kvartsfinallagen i Champions League, där vi bryter ner moment i respektive lags anfallsspel och deras målskyttar för att skapa igenkänning för spelarna.

Vi har ju en sådan timing att kvartsfinalernas returmöten faktiskt spelas under påsklovet!

 

Vi har ju även en sommar full av camper att välja mellan. Om vi börjar med Womens World Cup Camp – vad innehåller campen?

– I sommar är det ju dags för VM i Frankrike för det svenska landslaget. Med denna camp vill vi bidra till att öka kunskapen och intresset samt skapa en förhöjd upplevelse för spelarna, dels på själva campen men även när de följer sommarens mästerskap via TV:n.

Träningen utgår från det svenska lagets spelare, favoritnationerna och de färdigheter som utmärker de största stjärnorna i mästerskapet. Damfotbollen är på extrem frammarsch runt om i världen och jag är övertygad om att mästerskapet kvalitativt kommer att vara det bästa som spelats.

 Campen erbjuds på Lisebergs BP vecka 25 och Boovallen vecka 26.

Övriga camper i juni är Mästerskapscampen, Summer Camp och Skott-camp. Vad skiljer dessa åt?

– Först och främst så utgår alla camper från vårt koncept Skills and Play.

Tankarna bakom Mästerskapscampen kom när vi insåg att det är en ovanligt stor mästerskapssommar som väntar oss. Förutom Dam-VM så är det Copa America, Concacaf Gold Cup och Afrikanska Mästerskapen som för första gången spelas på sommaren. Vi tillägnar en dag till respektive mästerskap och utgår från favoritnationer och stjärnspelare.

Summer Camp erbjuds under midsommarveckan och vi fokuserar på ett utvalt moment per dag och djupdyker i bollbehandling, spelet 1v1, skott och spelträning.

Skott-Camp är precis vad det låter som – där vi tränar på olika skottekniker i form av tillslagsträning och sätter in skottet i skarpa avslutssituationer och spelformer.